Zihnimde neler olduğunu bilmiyorum, söyleyemem. İnsanın benliğinde bir şeylerin uykuya daldığını, bir şeylerin uyandığını duyumsadığı, o dile sığmaz anlardan bir andı.
Bu ın yönelimi pratik alıştırmalar önermek olduğuna göre, kuramı alabildiğine açmaktan kaçınacağız. Sof rolojinin felsefi kavramıyla ilgilenen okurlar, Sophrologie, ehemin vers la conscience’u (Sofroloji, Şuura Giden Yol) okumaktan mutluluk duyabilirler. Bu ta bilerek ve isteyerek sofronik çalışma konusundaki incelemeye psikolojik bir içerik, felsefi ve şiirsel bir yaklaşım sağladık.
Sofrolojinin ne olduğu konusunda henüz bilgilendirilmemiş okurlar ve bu konuda çok bulamk bir fikir yani uydurma fikir sahibi olan kimseler için, bu yeni yöntemin genel ilkelerini birkaç satırda açıklayabiliriz.
Mesleğini İspanya’da icra eden Colombia kökenli nörolog Prof. Alfonso Caycedo 1960’ta, yıllarca süren klinik inceleme ve araştırmalarının ürününü global bir yöntem biçiminde tıp dünyasına sundu: Dinamik gevşeme konusu yanında tedaviye ve şuuru uyandırmaya yönelik belirli sayıda tekniğe de yer verdi. Bu çalışmalar “sofroloji” tanıtım başlığı altmda toplandı.
Sözcüğün etimolojik yapısı eski Yunancadan kaynaklanın sos (uyum), phren (zihin ya da şuur) ve logos (irdeleme ya da söylem). Bu konumu sözcüğe tüm anlam genişliğini verir: Sofroloji şuur bilimidir.
Beden, zihin, ruh biçimindeki üç alan arasmda keyfe bağlı ayrım yapmadan söylüyoruz ki, şuur, tüm fiziksel ve ruhsal olayları içermekte ve bu üç alam kapsadığı gibi, aynı zamanda bu üç alanda da yer almaktadır.
Caycedo tarafmdan açılan sofroloji çığın, inşam bölünmez ben’i ile daha iyi anlama gibi soylu bir tutkuyu temel almış ve bu daha iyi anlama olgusundan başlayarak insanın günlük yaşantısmda olduğu kadar zorlu anlannda da kendine göre yaşamasına yardıma olacak biçim ve teknikleri çözüm olarak getirmiştir.
Bu konumuyla sofroloji hiçbir çalışma varsayımım, hiçbir deneylemeyi dışlamaz; yeter ki, bunlar şuur konusunda yeni ve dddi bilgiler getirebilsin. Ama yine de, hiçbir şeyi dışlamamakla birlikte, kimi diğer yol ve yöntemlerden, özellikle de ipnoz ve psikanalizden açık biçimde ayrılmaktadır.
Sofroloji ipnoz değildir.
Sofronik olguyu endükleyici söylem, kimi zaman ipnotik tekniklere yakmlaşsa da, aradaki büyük ayrım amaçtan kaynaklanmaktadır. Sofroloji nin amacı (bilimsel töresi) kişiyi giderek daha çok ve daha iyi bir biçimde bilinçli kılmak, yani kendi özüne döndürmek… yaşamından sorumlu, özerk ve özgür bir birey yapmaktır.
Benzer Yazılar
- Budizm ve Hint Felsefeleri
- Evrenin Bütünlüğüne Ulaşmak
- Rüya Mitolojisi
- Gerçek Medyumlar Hakkında
- Astral Seyahat