1687′ de Isaac Newton, tarot falına dair bir makale yazdı. “Principia Mathematica” adlı eserinde Newton, Yunan felsefesine dayanan ve yüzyıllardır ileri sürülen evrenin hareketi üzerine görüşlerini yazdı. Üç hareket yasası olarak bilinen kendi görüşlerini dile getirdi. Bu makaleyle Newton, dünyanın mantıksal ve tahmin edilebilir olduğunu gösterebildi.
O günün bilimsel topluluklarınca genellikle kabul gören bilim alanındaki düşünceleri şu şekilde özetlenebilir:
1. Hareket düzgün ve akıcı bir şekilde gerçekleşir yani hareketin akışı sabittir.
2. Hareket olur çünkü bir şey o hareketin olmasını sağlar yani bir etken vardır. Yani herhangi bir şeyin oluşması şu şekildedir:
Bir etken olur ve sonra da bir reaksiyon ya da etki gerçekleşir. Etki ve tepki ya da reaksiyon arasında olan şey ise zamandır.
3. Hareket, kendini oluşturan bileşenlerine ayrılabilir. Her bir parçanın yapması gereken bir iş vardır ve parçalar fiziksel evreni oluşturur. Yani evren devasa bir makine gibi çalışır.
4. Bilim adamları yalnızca evrende gerçekliğin tek bir doğrusu olduğu ve nihai gerçeği hiçbir şeyin değiştiremeyeceği objektif bir görüşle gözlem yapabilir.
Sir Isaac Newton, bize yükselen şeyin mutlaka geri gelmesi gerektiğini ve tabiatla ilgili pek çok önemli gerçeği öğretti. İnsanlar, dünyayla ilgili genel görüşleri formüle ederek onun söylediklerini alıp hayata uyguladı. Sonuçta ortaya çıkan düşünme biçimine her şeyin önceden belirlenmesi anlamına gelen determinizm dendi. Diğer bir deyişle, bir şey var olduğunda ya da başladığında tahmin edilebilir bir şekilde ya da doğa kanunlarına göre belirlenmiş bir şekilde devam edecektir.
Örneğin bir top masada yuvarlanıyorsa kenara varana kadar yuvarlanacağını ve sonra da düşeceğini biliyoruz yani tahmin edebiliyoruz. Bu düşüş tahmin edilebilir ya da belirlenmiş olsa da herkes ne olacağım bilir ve top yuvarlanıyor diyebiliriz.
Newton’a göre, başlangıç noktası verildiğinde olayın her anının sonucunu doğru şekilde tahmin edebiliriz. Mantıksal ve adım adım ilerlemeyle açık bir şekilde bekleyen ve öngörülebilen cevapların hepsi oradadır.
Benzer Yazılar
- Budizm ve Hint Felsefeleri
- Evrenin Bütünlüğüne Ulaşmak
- Rüya Mitolojisi
- Gerçek Medyumlar Hakkında
- Astral Seyahat