YANILSAMALARIN ÖTESİ

Yanılsamalardan kurtulmak biraz çaba gerektirir; çünkü onlara çok fazla yatırım yapmışsındır. Onlar umutlarımızdır: yaşamaya devam etmemiz onların aracılığıyladır.

Zihin yanılsamalar içinde yaşar. Zihnin içinde biriken yanılsamalardan başka bir şey değildir, anı yanılsamaları, düş gücü yanılsamaları, rüya, umut, arzu yanılsamaları. Ve tüm bu yanılsamaların en merkezinde “benim” yanılsaması vardır  ego. Bu en kök, en merkezi yanılsamadır ve tüm diğer yanılsamalar onun etrafında hareket ederler. Onu desteklerler, onu beslerler, onun tarafından desteklenir ve onun tarafından beslenirler;

bu karşılıklı bir anlaşmadır. Ve bu ikisinin arası, seninle hakikatin arası tamamen kayıptır.

Meditasyon basitçe bu aldatıcı durumdan kurtulmak  rüyalar, arzular, geçmiş, gelecek  ve sadece seni çevreleyen anda olmak demektir. Sadece tamamen şimdide olmak, düşüncesizlikte hakikatte olmaktır. Yanılsamaları bırakabilmek biraz çaba alır, çünkü bu yamlsamalar içinde çok uzun zamandır yaşıyorsun; neredeyse alışkanlık haline gelmiş, ikinci bir doğa olmuştur.

 

Yanılsamaları bırakabilmek biraz çaba alır, çünkü onlara çok fazla yatırım yapmışızdır. Onlar bizim umutlanmızdır: Onlar aracılığıyla yaşamaya devam ederiz. Onları bırakmak geleceği bırakmak, tüm umutları bırakmak demektir; ve şu anda umut olmadan nasıl yaşayacağımızı bilmiyoruz.

Tüm beceri şu: İçinde bulunduğumuz anda umuda tutunmadan yaşamak! Ve unutma, umut olmadan yaşamak umutsuz yaşamak demek değildir. Umut olmadan yaşamak basitçe şu anın olağanüstü güzel olması demektir, gelecek kimin umurunda? Onu kim dert ediyor? İnsan çaresizlik ve umutsuzluk içinde yaşadığından değil, ama şu anda öyle tatmin olmuş ki geleceği düşünecek yer kalmamıştır.

Benzer Yazılar

Leave a Reply