Transcendental Meditation sırasında ne olur? İnsan fal bak deyince dikkatini içine çeken gevşek ve rahatlık veren bir durumu izlemek için zihnini kullanır. Zihnin çok sakin fakat olağanüstü uyanıklıkta bir halini izler. Transcendental Meditation sırasında duygusal izlenimler ve düşünceler kaybolmazsa da meditation uygulayıcılan “Sakin uyanıklılık”, “uykuda değil fakat özellikle herhangi bir şeyle de ilgili değil”, “iç uyanıklığa sahip fakat herhangi bir düşünceye sahip değil” biçimlerinde tanımladık lan kısa ya da uzun süreler yaşarlar.
İnsanların uyanıklılık halinde dikkatleri genellikle izledikleri nesnelerle doludur. Gündelik yaşantımız, bitmek tükenmek bilmeyen düşünceler, duygular, heyecanla rve algılamalarla doludur. Transcendental Meditation günde iki kez bu sürekli izlenimlerden gayretsizce sıyrılma fırsatı sağlar.
Meditation yapan, dikkatini içine çevirmekle zihninin sakin düzeylerini izler, böylelikle nesnelerin yolduğunda kendi bilincinin sonsuz yapısının giderek artan bir biçimde farkına varır. Saf bilinç diye adlandırılan bu durum, iç uyanıklığa sahip olup uyanıklığın kendisinden başka bir şeyin farkında olmamak demektir.
Bu izlenim batılılar arasında çok yaygın değilse de zor ya da alışılmadık bir şey değildir.
Transcendental Meditation öğrenenler, ilk meditation’ lannda genellikle şöyle bir izlenim dile getirirler: “O! Ben daha önce böyle bir durumu yaşadım. Çocukken birkaç kez bu gibi şeylerle karşılaştım.” İzlenim hatırlanmazsa da gene de insanın derinden tanış olduğu bir şeydir, çünkü benliğin en iç, en öz yönüne içten bir eğilişten başka bir şey değildir.
Eğer bu yaşantı gerçekten doğal ve evrenselse, bir kimsenin bunu yaşaması için neden özel bir teknik gereksin? Maharishi bunu şöyle açıklıyor:
“Transcendental Meditation’nin yaşanası göstermektedir ki… saf uyanıklık, zihnin mel yapısıdır. Fakat zihin genellikle duygulara bağlı olduğundan… ve dış dünyayı izlediğinden… kendi öz yapısının değerine varamaz yada başansızlığa uğrar. Bu tıpkı gözün kendisini görememesi gibidir.
Göz, nasıl kendini algılamak için bir aynaya gerek gösterirse, zihnin de en iç yapısının farkında olması için özel bir yönteme gerek vardır. Böyle bir teknik olmadan da tarih boyunca bazı kişiler “Saf Uyanıklık” durumunu yaşamışlardır. Bu yaşantılarını genellikle mistik, şiirsel ya da fizyolojik bir biçimde dile getirmişlerdir. Bu da insanlığın başanlarından bindir.
Kaynak: http://tarotfali.web.tr
Benzer Yazılar
- Budizm ve Hint Felsefeleri
- Evrenin Bütünlüğüne Ulaşmak
- Rüya Mitolojisi
- Gerçek Medyumlar Hakkında
- Astral Seyahat