Tarihçiler, Boğa takımyıldızının MÖ 4000 ile 2000 civarlarında adlandırıldığını söylerler. Eski zamanlarda Boğa’nın üremeyi simgelemesi Mısırlı çiftçilere dayanır. Mısırlı çiftçiler Nil nehrinin sularının tarlalarını sürecek kadar geri çekildiğinde, Boğa takımyıldızının gökyüzünde yükseldiğini fark etmişlerdir.
Boğa tarih boyunca verimlilik sembolü olarak görülmüştür. Boğa pek çok Mısır kültünün dini simgesi halindedir. Kaideliler kendi mimarilerinde çeşitli boğa figürleri kullanmışlardır. Yunan mitolojisinde Boğa, Minos Boğası olarak yer alır. Büyümekte olan Ay’ın biçimi ile Boğa boynuzları fal bakma gibi arasında da bir benzerlik görülür ve Yunan mitolojisine göre bu burç Zeus’un Europa ile olan aşkından doğmuştur.
Europa, Suriyeli genç ve güzel bir kızdır. Parlak teniyle güzelliği dillere destan olmuştur. Eğlenmeyi gezmeyi seven bir kız olduğundan arkadaşlarıyla her sabah sepetlerini ellerine alıp çiçek toplamaya bahçelere giderlerdi. Bir gün yine çiçek toplarken Zeus Europa’yı görür ve onun güzelliğinden çok etkilenir fakat karısı Hera’nm kıskançlığını uyandırmamak ve güzel Europa’yı ürkütmemek için Boğa kılığına girer. Bu sevimli boğayı sevmek için yanma yaklaşan Europa Zeus tarafından Girit adasına kaçırılır. Bu kaçırılma sırasında Europa ile birlikte Akdeniz kıyısında yüzen Zeus’un vücudunun yarısı görünür, o yüzden gökyüzünde yarım boğa şeklindedir. Europa’nın Zeus’tan üç çocuğu olur. Bunların en bilineni Minos’tur. Bir süre sonra Europa’dan bıkan Zeus onu terk eder. Bunun üzerine Europa Girit Kralı Asterion’la evlenir.
Diğer bir efsanede İştar ve Gılgamış arasındaki söylencedir:
Sümerler Boğayı cennetin boğası olarak tanımlardı. Mitolojide İştar güçlü ve cesur bir erkek olan Gılgamış’a aşık olur. İştar’ın sadakatsiz ve güvenilmez bir yapısı vardır. Bu yüzden Gılgamış onu bu halinden dolayı reddeder. Bir erkeğin kendisini reddetmesini kabullenemeyen İştar çok kızar ve babası Anu’ya gider. Anu tanrıların kralıdır. Babasından, onu reddeden Gılgamış’ı öldürmesi için çok güçlü ve dev gibi bir boğa yaratmasını ister. Bu boğa cennetin boğası olacaktır. Bu hayvan boğa, Boğa burcu olur. Gılgamış bu dev boğa ile savaşır ve onu yener. Bazı uzmanlar Gılgamış’m saygı değer bir yaşamı temsil ettiğini söyler. Boğanın da şehveti ve hırsı temsil ettiği düşünülmüştür. Her yıl yeni Ay’da ve Boğa burcunda doğmaya başladığı gün bitiminde, Sümerliler şans getirdiğine inandıkları altın boynuzlu bir boğayı kurban ederlerdi.
Benzer Yazılar
- Boğa Burcu Uğurlu Sayısı
- Boğa burcu iyi ve kötü yönleri
- VENÜS (Boğa ve Terazi burçları)
- Çocukların Burç Özellikleri
- Boğa burcu Eylül Ekim yorumu