Herhangi bir firmanın ve toplumumuzun tüm olarak refahı, gelişmeye dayanır. Bu isteğin içinde iki kaçınılmaz gereksinme gizlidir. İlki bireyin karmaşıklığıyle ticari firmalara her yönden baskı yapan çevresel ve toplumsal isteklerle canlı, ileri görüşlü ve yarati cı yönetim başkanlığına olan gereksinme bugünkü kadar büyük olmamıştır.
İnsanın gerek kişi, gerekse mesleği yönünden tam gücünü kavraması fikri iş idaresi liderliğinde ortak bir görüş biçimidir. İkincisi, iş yaşamında teknolojik gelişmenin hızlanan ölçüsü, çalışanların işlerindeki yinelenen değişiklikleri anlamlandırabilme ve başanyla uyabilme gereksinmesi, tarihte bugünkü kadar büyük olmamıştır.
Her ne kadar bu gereksinmelerin tartışılması, meslek dergilerinde giderek daha fazla yer almakta ise de, bu gereksinmeleri karşılayacak pek az başarılı program yapılmış ve bunlardan hiçbiri de oldukça az sayıda firmada sınırlı bir başarıdan ötesine gidememiştir. Bununla birlikte meslek adamları bireysel gelişmeyi destekleyerek örgütlerini güçlendirme olanağım kabul etmektedirler.
Her iki iş öğesinin birlikte güçlenmesinin, bireyin başan niteliğine bağlı olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Karmaşık yapıda örgütlerde yöneticiler çoğunlukla üretkenlik ve doyumluluklanm kısıtlayan baskılar ve sorumluluğun gerektirdiği gerginliği görmektedirler.
Örgütsel yaşamın içindeki gerginlik, yönetim sağlığı, zekâsı, yaratıcılığı ve etkili faaliyetinin düşmanı olarak bilinmektedir. Buna bağlı olarak giderek artan teknolojik yapıdaki toplumumıızda beyaz ve mavi yakalı işçilerin bezginliğinin de verimliliğin düşmam olduğu bilin inektedir. İşi daha anlamlı yapacak bir yöntem bulunmadıkça, iş yönetimi, verimliliğin ve başan niteliğinin düşmesi kadar devamsızlık ve iş değiştirmelerle karşılaşacaktır.
İş yönetimindeki başarıyı arttırmak ve örgütsel gerginliği azaltmak için, iş idaresi bilimi bir yönetim grubu üyeleri arasındaki karşılıklı ilişkileri bir gelişme yolu olarak ele alıp incelemelerini yoğunlaştırmaktadır.
Hanvard İş İdaresi Okulundan Chris Argyris, “kişiler arası yeterlilik” deyimini kullanmaktadır. Bu deyim, Transcendental Meditation gruplan programlımı amacım nitelendirmektedir. Buna da bir yönetim grubunun üyeleri bir işi nasıl birlikte başaracaklarının bilincine varmaktadırlar. Bunlar iş ilişkilerinin bilincine varan yöneticiler astlanyla olduğu kadar birbirleriyle çalışırlarken yeterliği geliştirmekte ve etkili iş ilişkilerini yıkan kişilerarası alışkanlıkların üstesinden gelmektedirler.
Psikolog Frederick Herrberg, işçi verimini arttırmak ve çalışmaya anlam kazandırmak için iş zenginleşmesi dediği bir düzen geliştirmektedir. Burada işler işçilere daha çok sorumluluk ve başa n fırsatı verecek biçimde yemden düzenlenmektedir. Örgütlerde bireysel gelişmeye bu iki yaklaşım, örgütsel gelişme alanına yeterince hâkim olacak kadar yaygınlaşırken, bu örgütsel gelişme programlarım uygulamada büyük güçlükler belirmeye başlamıştır.
Transcendental Meditation gruplan, ya da işi zenginleştirme ve programlarının uygulandığı ticaret firmalarından ufak bir ünde bu gibi araya girmeler, başarılı olmuştur. Örgütlerin temel işleme varsayımlarının genellikle etkilendiği görülmektedir.
Benzer Yazılar
- Budizm ve Hint Felsefeleri
- Evrenin Bütünlüğüne Ulaşmak
- Rüya Mitolojisi
- Gerçek Medyumlar Hakkında
- Astral Seyahat