Kozmik Manzara

Kozmik Manzara

Kuantum Bilgisayarı ArayışındaFizik yasaları tarafından sağlanan tek bir istikrarsız boşluk durumu olduğu sürece, sınırlı bir uzay hacmine sahip olsanız bile sonsuz bir Çoklu Evren takip edecektir. “Metaevrenin sonsuzca büyük olabileceği ve bizim bölgemizin sonsuz kopyasını kapsayacağı fikri,” der Bousso, “basit ve akla yatan bir varsayımdan güvenilir bir şekilde doğan bir şeydir”.
İkinci olarak, Çoklu Evren fikrinin çağdaş versiyonu, birçok farklı türde evrenle karmaşık bir Çoklu Evren oluşturarak, bir değil, birçok istikrarsız boşluğu gerektirir.

Kozmolojik sabit veya karbon ve oksijenin rezonans değerleri gibi şeyleri antropik görüşleri kullanarak açıklamada büyük yardımı olur. Ama ilk ilkelerden böyle bir Manzara’nın nasıl oluşturulacağı belli değildir. Şimdiye kadar sicim teorisi Dzar’ları ve alanlar ile ilmiklenen çok boyutlu çörekleri içeren tam da böyle bir Manzara oluşturmuştur. “Benim görüşüme göre, esasen parametre seçmede size özgürlük tanımayan sicim teorisinin tam da bu tür bir Manzara’nın gerçekleşmesine olanak sağlayan bileşenler sunabildiğinin ortaya çıkması gerçekten olağanüstüdür. Bunun olması gerekmiyordu, ama oldu”.

Son olarak Manzara basitçe bir metaiiziksel kavram değil de, fiziğin özel bir teorisinden doğan somut bir model olduğu için, ilke olarak bundan test edilebilir tahminler yapmanın olasılıksız olmasına bir sebep yoktur. Bu kolay olmayacaktır ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nm teknolojisi bu tür tahminleri test edecek yeterlilikte olmasa bile Bousso’nun vurguladığı gibi bu “kısıtlamasız” bir durum değildir. Atom ve çekirdeğin davranışıyla ilgili bir benzetme oluşturur, örneğin fiziğin ilgili teorileri bir atom çekirdeğinde yaklaşık yüzden fazla proton olmasını sağlamaz ve demir oda sıcaklığında gaz halinde bulunmaz.

Günlük yaşam standartlarına göre yüksek, ama Büyük Patlama ile karşılaştırıldığında düşük enerjilerdeki maddenin davranışıyla ilgili, sicim teorisinden bu tür geniş kurallar çıkarabilmek için yollar olacağını umar ve bekler. Bu örneğin ilk ilkelerden demir yığınındaki her proton ve her elektron arasındaki etkileşimi hesaplamaya gerek duymadan, demirin elektriksel iletkenliğinin birçok atomun toplu özelliğine bağlı olması gibidir.

Sicim teorisi gerçek bilimdir ve Kozmik Manzara sicim teorisinin bir parçasıdır.

Benzer Yazılar

Leave a Reply