Evren Neden Bu Kadar Büyük?

Evren Neden Bu Kadar BüyükAğır elementlerin yıldızların içerisinde üretildiğini bildikten sonra, Dicke’in rastlantısını anlamak Hoyle’un rastlantısını anlamaktan daha kolaydır, ama daha az etkileyici değildir. Aslında “rastlantı” muhtemelen yanlış kelimedir; Dick’in ortaya attığı ve 1961’de yayımladığı şey, Evren’in neden bu kadar büyük ve yaşlı olduğunun var oluşumuz gerçeği üzerine dayandırılmış bir açıklamasıdır.

Evren 13,7 milyar yıldır vardır ve ışığın bir yılda katedebi leceği mesafe bir ışık yılıdır, öyleyse prensip itibariyle uzayda herhangi bir yönde görebileceğimiz en uzak mesafe 13,7 milyar ışık yılı uzaklıktadır. Bu ufkun ötesinde Evren’in daha fazla, belki de sonsuz sayıda bölgeleri olabilir, ama biz bunu göremeyiz; çünkü bu bölgelerdeki ışığın bize ulaşması için yeterli zamanı olmamıştır. Bu tartışmanın yaranna, bu uzaklığı yaklaşık 10 milyar yıla yuvarlayabiliriz. Geçmişte bu kozmik ufuk bize daha yakındı; gelecekte ise daha uzak olacak. Öyleyse neden biz görünen Evren’in ne kadar büyük olduğunu fark etmek için, tam da gelişiminin şimdiki aşamasında burada olmalıyız?

Bunu şu “er ya da geç evrimleşmiş olabiliriz” düşüncelerinden biri sanabilirsiniz. Ama karbon gibi ağır elementleri oluşturan yıldızların yaşam döngülerini geçirmeleri ve öldüklerinde ağır elementleri uzaya yaymalan birkaç milyar yıl alır. Öyleyse eski nesil yıldızların birinin (veya daha fazlasının) yörüngesinde dönen bir gezegende bir zekânın gelişmesi birkaç milyar yıl daha alır. Kabaca konuşmak gerekirse, Evren’de bizim gibi yaşam formlarının oluşup etrafmdakileri fark etmesi yaklaşık 10 milyar yıl alır.

İleriye bakacak olursak, uzak gelecekte yıldızlar sönecek ve etrafta yaşam içeren gezegenler olmayacak. Aslında Evren’de olabileceğimiz neredeyse en erken zamandayız. îlk bakışta kozmik büyüklükteki şeylerin yanında insanoğlunun önemsizliğini gösteren görünür Evren’in büyüklüğü, aslında var oluşumuzun temel bir gereksinimidir.

Benzer Yazılar

Leave a Reply