10 20 30 40 50 60 70 80 90 Zaman (Dakika)
Zaman, sona giden bir araç ve zamanı söyleme biçimimiz farkındalığımızla ve hayatlarımızı düzenlememizle ilgili bir mesele. Bir şeyleri anlamlandırmak ve düzeni korumak için zamanı kullanırız. Ne ağaçlar ne de hayvanlar zamanla ilgilidir. Sadece oldukları gibidirler. İnsanlar, beklenen zamanda otobüsün geldiğine emin olmak ve en sevdikleri televizyon programım seyredebilmek için zamana ihtiyaç duyarlar, doğanın zamana ihtiyacı yoktur.
Peki ya büyüme? Büyüme zaman almıyor mu? Doğrusal düşünme o kadar kökleşmiş ki çoğu insana farklı bir şekilde düşünme zor gelir. Zamanın düz bir çizgide gittiğini değil de bir çemberde ilerlediğini düşünün.
Belki de bu büyümeyi önce büyüyen sonra da küçülen bir çember gibi düşünmenize yardıma olur. Eğer bu bükülmeyi ve geçimsel süreci, gelişim ve yapılandırmanın hiç sona ermeyen dairesel bir işlemi olarak düşünürsek, büyüme bile doğrusal bir zamana gerek duymaz. Gary Zukav, Dans Eden Wu Li Ustaları ında bu konuyu mitolojiye bağlayarak şöyle açıklar:
Hindu mitolojisi adeta mikroskobik bilimsel keşiflerin büyük ölçüde psikolojik alanda ortaya çıkmasıdır. Budistlerin hayat çemberi, biçimin dünyevi parçası olan, hiçlik olan, sadece biçim olan doğumun, ölümün ve yeniden doğumun sonsuz sürecini sembolize ederken, Hindulann Shiva, Vishnu gibi tanrıları devamlı olarak yaradılışla ve evrenin oluşumuyla dans eder.
Benzer Yazılar
- 1-2-3 Mayıs Tarihinde Doğanların Burcu Ve Özellikleri
- 25-26-27 Mart Tarihinde Doğanların Burcu Ve Özellikleri
- 1-2-3 Nisan Tarihinde Doğanların Burcu Ve Özellikleri
- 7-8-9 Nisan Tarihinde Doğanların Burcu Ve Özellikleri
- 16-17-18 Mayıs Tarihinde Doğanların Burcu Ve Özellikleri