Gebelikte Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları (aft ya da maya enfeksiyonu olarak da bilinir) gebelikteki hormonal değişimler sonucu, vajinadaki asit/alkali dengesi bozulduğu için, daha da kötüleşebilirler.

Gebelikte, vajinal salgıların artması normaldir, ancak bedeninizin büyük ve küçük dudaklar ve klitoris ve vajen girişini içeren kısmı olan vulvanız kırmızılaşır veya kaşıntı oluşursa ve vajinanızdan, beyaz peynirimsi dokusu olan bir akıntı gelirse, bu vajinal mantarınızın olduğuna bir işarettir. Bu sorunu doğumdan önce halletmek en iyisidir çünkü, bebeğiniz doğum sırasında enfeksiyon kapabilir.

Mantarı tetikleyen şeyler, aşırı antibiyotik kullanımı, stres veya daha önceden kullandığınız doğum kontrol hapınız olabilir. Ama en önemli tetikleyici, beslenme biçiminizdir.

Yapabileceğiniz şeyler
Eğer mantar enfeksiyonlarına eğiliminiz varsa, beslenme rejiminizden bütün asitli ve şekerli gıdalar ile rafine karbonhidratları çıkarmanız önemlidir. Bazı kadınlarda, süt ürünleri de tetikleyici olabilmektedir. Beslenme rejiminizi sağlıklı gıda temeli üzerine kurun ve bol bol sarımsak, soğan, turp, lahana ve katkısız yoğurt tüketin. Mantar, sıcak ve nemli ortamları sever, bu nedenle hava dolaşımını engellemeyecek olan pamuklu iç çamaşırları giyin.

Eğer sık sık küvette köpüklü banyo yapıyorsanız, bunu bırakın. Bu, o bölgenin daha da rahatsız olmasına neden olur. (Ayrıca, anne ve bebekte tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonlarına da sebep olduğu saptanmıştır). Ayrıca, vajinanızın içini yıkamayın, (gebelikte asla yıkamamahsmız) ve vajinal deodorantlar kullanmayın. Tuvalet kağıdınız, beyaz ve kokulu olmayan türden olsun.

Hafif vajinal mantar enfeksiyonları, yoğurt ile de tedavi edilebilir. Yatmadan önce, vajinanıza birkaç çay kaşığı yoğurt koyun. Yoğurdun içindeki “iyi huylu” bakteriler, vajinanızın sıcağında çoğalır ve mantarı yok eder. Belirtiler düzelene kadar bu uygulamayı tekrarlayın. Dıştaki kaşıntı için de, nergis kremi veya losyonu faydalı olur.

Mantar giderici (Antifungal) kremler, bir süre sonra işe yaramaz olurlar, bu nedenle işi kaynağından çözmeniz gerekir. Kronik durumlar için, bir beslenme uzmanına danışın çünkü bu durum, idrar yolları enfeksiyonuna da yol açabilir ve bu da erken doğum riskini artırır. Beslenme terapinizi, güçlendirerek uygulayın. Homeopati ve akupunktur da bunun için mükemmeldir alternatiflerdir.

logo

Benzer Yazılar

Leave a Reply