En iyi benzetme, büyük ödülü kazanma şansı yakalamak için altı sayının seçilmesini gerektiren piyango benzetmesidir. Birkaç milyon insanın kendi altı sayı dizisini seçtiğini ve bunlardan birinin kazanan olacağını varsayın. Neticeden sonra, kazanan bilet özel gibi gözükür. Ama esasen, bu sayı dizisiyle ilgili özel hiçbir şey yoktur. Piyangonun doğasından dolayı biri kazanmalıdır ve çekiliş yapılmadan önce her biletin eşit şansı vardır. Birinin şanslı olması gerekir.
Belki de Evren’imizde bizim gibi yaşam formlarının oluşmasına olanak veren kozmik sayılar dizisi de böyle bir şeydir. Eğer bu değişik kozmik sayılar dizisine sahip bir dizi evren varsa, zekâ sadece kozmik rastlantıların kazanan kombinasyonla olduğu evrenlerde ortaya çıkar. Bu evrenler sonradan anlaşıldıkları için geri kalan evrenlerden ayrılarak göze çarpar; çünkü biz ve zeki karşılıklarımız, onları gözlemek için oradayız. Ama esasen, bu belirli evrenler hakkında özel olan hiçbir şey yoktur, hepsi kozmik rastlantıların eşit derecede benzer sonuçlarıdır. Belki Evrenimiz yaşam piyangosunda tesadüfen kazanan bileti seçmiştir.
Eğer öyleyse, rastlantıların bir manası yoktur.
Rees hazır takım elbiselerle dolu olan büyük bir mağaza benzetmesine düşkündür. Eğer mağazada askılarda asılı farklı bedenlerde yeterince takım elbise varsa, birinin sokaktan içeri girip kendine çok iyi oturan bir takım elbise bulması şaşırtıcı değildir. Kozmik rastlantıların varlığının Evrenin özellikle bizim için yapıldığı anlamına gelmeyeceği gibi, o, takım elbisenin özel olarak sokaktan gelen adam için üzerine tam oturacak şekilde yapıldığı anlamına da gelmez. Eğer gerçekten askıda sınırsız sayıda farklı bedenlerde takım elbiseler olsaydı, sizin üzerinize tam olarak oturanı bulacağımızdan emin olurdunuz. Eğer sınırsız sayıda evrenler varsa, en azından yaşam için uygun olan bir evren olmalıdır. İngiliz zoolog Cari Pantin 1968’de bunu biraz daha uygun bir dille ifade etmiştir:
Maddesel evrenin özellikleri yaşayan yaratıkların evrimi için özgün bir şekilde uygundur. Eğer evrenimizin çeşitli özelliklerde belirsiz sayıdaki evrenlerden biri olduğunu bilseydik, belki de doğal seçilim ilkesine benzer bir çözüme başvurabilirdik; sadece bizimkini de içeren belli evrenlerde şartlar yaşam için uygundur ve bu koşullar sağlanmaz ise olayı not edecek gözlemciler olmayacaktır.
Yedinci bölümde tartışacağım üzere, özellikle bir kozmolog doğal seçilim benzetmesini mantıksal sonucuyla geliştirdi. Bu, diğer evrenlerin nerede (ya da ne zaman) olduğunu açıklamaya çalışan birkaç girişimden biridir. Kozmik rastlantılar, diğer evrenlerin nerede olacağı hakkında herhangi bir kavrayış olmadan, diğer evrenlerin var olduğunu düşünmemiz için geçerli nedenleri sunuyor. Kuantum fiziğinin Birçok Dünya yorumu, onlara “ihtiyaç” duymadığı halde, diğer evrenleri üretmek için bize geçerli bir bilimsel mekanizmayı oluşturuyor. İki argüman birleştirildiğinde, diğer evrenlerin var olma ihtimali iki kat artmaktadır. Diğer evrenleri üretmek için gereken mekanizmalar ın geri kalan kısmında açıklanacaktır, ama devam etmeden önce, bize, fizik sabitlerindeki çeşitliliği göz önüne almaya gerek kalmadan, uzay ve zaman hakkında yeni bir görüş sağlayan Birçok Dünya yorumunun mantıksal sonucuna değinmek istiyorum. Burada, Birçok Dünya teorisinin en büyük başarısı olabilecek şeyle, Çoklu Evren’lerin varlığının kanıtıyla, yani kuantum bilgisayarıyla karşılaşacağız.
Benzer Yazılar
- Burçlar ve Yaratıcılık: Sanatsal Enerjinizi Keşfedin
- Tarot Kartları ve İçsel Şifa
- Astroloji ve Sağlık: Hangi Burç Hangi Organı Temsil Ediyor?
- Tarot Falı ve Günlük Pratikler: Kendi Kartınızı Çekme
- Rüyalarınızda Ölen Kişilerin Mesajları