Kısaca bahsetmeden geçilemeyecek kadar çok ilgi çekici olan tek bir olasılık dışında “Paralel Dünyalar” olarak da bilinen, Everen’in “Çoklu Evren’inde” farklı dallar arasındaki iletişim, bu farklı gerçekliklerin varlığını ortaya koyan aynı denklemlere göre imkânsızdır.
Bu olasılık zaman yolculuğudur. Saygın bilim dünyasına girmeden çok önce bilimkurguya girmiş şeylerden biri paralel dünyalar fikri, bir diğeri ise zamanda yolculuk fikridir. Birçok paralel evren hikâyesinde, ya başkahraman bir şekilde “zamanda yana doğru” yer değiştirerek kendini başka bir evrende bulur ya da tüm hikâye paralel bir gerçeklikte, yani geçmişte kritik bir yerde bizim tarihimizden dallanmış alternatif bir zamanda geçer; örneğin Mihver güçlerinin İkinci Dünya Savaşı’nı kazandığı bir tarih.
Ortaya çıkan resim, farklı zamanlarda farklı sonuçlara bağlı olarak dallanmış oldukları için var olan farklı evrenleri tanımlayan, birçok dalı olan bir ağaca benzeyen bir tarihtir. Ağaçta “a na gövde” olmaması ve dallanmanın daha karışık olduğu konusunda Everett haklı olduğu için benzetme mükemmelden oldukça uzaktır; ama yine de iş görür. Zaman yolculuğu hikâyelerinde, zamanda geriye giden yolcular bulunur ve kasten veya yanlışlıkla tarihi değiştirirler; böylece geldikleri “şimdiki zaman”dan oldukça farklı bir yer bulurlar.
Bu iki fikri birleştirerek, bir yolcu zamanın gerisinde tarihin bir dallanmasına (bir evrene) sonra da ileri giderek başka bir dallanmaya (başka bir evrene) gidebilir. Bu aslında onun tarihi değiştirdiği anlamına gelmez; iki versiyon da hep var olmuştur. Örneğin klasik “nine paradoksu”nda, bir yolcu zamanda geçmişe gider ve henüz yolcunun annesi doğmamışken kazayla anneannesinin ölümüne yol açar. Bu durumda, sadece bir zaman çizgisi olsaydı, yolcu asla doğmazdı ve böylece zamanda geri gidemezdi ve ninesi yaşardı vs. Hikâyenin Birçok Dünya versiyonunda yolcu geçmişe gider ve anneanne öldürülür, ama bu başka bir evrenin dallanma noktasıdır. Yolcu zamanda ilerleyip hiç var olmadığı alternatif bir dala gidebilir veya en baştaki dala gidip, anneannesinin ölmediğini bularak şaşırabilir. Her ikisinde de paradoks yoktur.
Tüm bunlar eğlenceli bir kurgu oluşturur. Bizim için şaşırtıcı olan zamanda yolculuğu engelleyecek hiçbir şeyin olmamasıdır, gerçi bir zaman makinesi yapmak oldukça güç olurdu.
Genel görelilik teorisinin denklemleri (uzay ve zaman hakkında sahip olduğumuz en iyi teoridir ve şu ana kadar yapılan tüm testlerden geçmiştir) zamanda yolculuk olasılığına izin veriyor; ama zaman makinesi yapılmadan geçmişte yolculuk yapmaya izin vermiyor. Bu yüzden gelecekten gelen misafirler tarafından işgal edilmiyoruz. Zaman makinesi henüz inşa edilmedi.
Benzer Yazılar
- Burçlar ve Yaratıcılık: Sanatsal Enerjinizi Keşfedin
- Tarot Kartları ve İçsel Şifa
- Astroloji ve Sağlık: Hangi Burç Hangi Organı Temsil Ediyor?
- Tarot Falı ve Günlük Pratikler: Kendi Kartınızı Çekme
- Rüyalarınızda Ölen Kişilerin Mesajları