Sıcağın altında, toz toprak içinde ve giderek artan kalabalığın ortasında sessiz bir köşe bulmak imkânsızdı. Yarı karnaval, yarı dini bir tören denebilecek bu ilginç olay biraz da ülkenin uçak bileti kaymak tabakasından guru’lann gösteri zamanıydı ticarete dönüşmüş bir dini eğlence!
Katmandulu arkadaşım bana bir uçak bileti vermişti. Victoria döneminde Hindistan’a gelen İngiliz bir kadın Himalaya dağlarının eteklerinde bir sıvami ile gezilerini anlatıyordu. Yeni dostumla gölge bir yer bulup oturduk ve {Swami tarafından kendisine verilen adıyla) Nivedita kardeşin kitabına şöyle bir göz attım. Gerçeğin peşinde deneyimler…
Bu yıl öyle güzel geçti ki… Sade, cahil ve alçakgönüllü bir insanın aşkını ve onun gözleriyle dünyayı gördüm.
Dehanın dev kaprislerine güldüm; kahramanca yakılmış ateşlerin başında ısındım; ve kutsal bir çocuğun uyanışına tanık oldum… Dostlarımla birlikte Tanrı ile bir oyun oynuyorduk ve bunu bilerek yapıyorduk… Gözlerimizin üzerindeki perde indi ve herkesin tek bir varlık olduğunu anladık] artık lanetlenemeyeceğiz. Ne acıya ne de zevke tapınıyoruz. Her ikisinin birlikte meydana getirdiği ve ikisinden de daha üstün bir güce inanıyoruz… Din, sadece Hindistan’da tam anlamıyla gelişmiş ve son derece bilinçli bir kavram…
Başımı kaldırdım. Kalabalığın arasında gözüme daha tanıdık gelen uçak bileti vardı… Arayış içinde, tüm soruların cevaplarını bulmak için Mela’ya gelen yüzler “Tanrı ile oyun oynamaya” ve “bu bilinçli din kavramını” görmeye gelen yüzler. Çadırların bazılarından şarkı söyleyerek dans eden Tarot falı gibi insanların karmakarışık ve uyumsuz gürültüleri geliyordu. Bebekler sıcak kumun üzerinde sere serpe yatmış, anneleri kocaman pirinç kazanlarını yıkıyordu. Bir takım münzevi tipler, çadırların içinde garip pozisyonlarda oturmuş, elle çizilip boyanmış sembolik resimlerle bambu sopalara asılmış posterler taşıyorlardı:
“Guru Ashanti bu aynı pozisyonda tam sekiz yıl hiç kıpırdamadan durmuştu.”
“Rastan Jastafari, Şiva için sekiz günde bir sadece yabani bitki tohumlan yer ve sadece keçi sütü içerdi.”
Hint fakirlerinin gösteri meydanı! Kobra ve pitonları boyunlarına asmış dolaşan adamlar mı, zil çalıp oynayan maymunlar mı, eğitilmiş kuşlarıyla falcılar mı… fıstık satıcıları, samosa tezgahları, kızarmış yağ kokusu, dedikoduya dalmış bir takım diğer gurular… Eee, aydınlanma dünyasında yeni ne var, Sam?
“Yeni ashram işi nasıl gidiyor, Jack?”
“Harry, yahu, senin Annapurna’daki mağarayı birkaç yıllığına kiralayabilir miyim?”
Benzer Yazılar
- Burçlar ve Yaratıcılık: Sanatsal Enerjinizi Keşfedin
- Tarot Kartları ve İçsel Şifa
- Astroloji ve Sağlık: Hangi Burç Hangi Organı Temsil Ediyor?
- Tarot Falı ve Günlük Pratikler: Kendi Kartınızı Çekme
- Rüyalarınızda Ölen Kişilerin Mesajları