BİR BESİN GÜNLÜĞÜ TUTUN

BİR BESİN GÜNLÜĞÜ TUTUN

Beslenme ile ruh durumu arasındaki ilişkiyi belirlemenin en iyi yolu bir günlük tutmaktır. Bu günlüğe yediğiniz içtiğiniz her şeyi ve ruh durumunuz ile fiziksel durumunuzu kaydedin. Kendinize karşı dürüst olun. Bedeninizi izlemeyi ve size söylediklerini dinlemeyi öğrenin. Bu sayede herhangi bir besine karşı olan hassasiyetini belirleyebilir ve yiyecekleri beslenmenizden uzak tutabilirsiniz. Genellikle en sık sorun yaratan besinler şunlardır: kafein, çikolata, süt ürünleri (süt, tereyağı, vs), yumurta, portakal, soya, şeker, domates, buğday (ekmek, makarna, pasta, kek, vs) ve maya. Aynı zamanda alkolün de sorun yaratabileceğinin farkında olun çünkü aynı anda hem şeker hem de maya içermektedir.

Bir besin günlüğü şöyle bir şey olabilir:
Tarih Kahvaltı Öğlen Yemeği Akşam Yemeği Atıştırma/İçecek Tepki
© Stevens, Henry, Corlett, Mullan ve Fordyce; tüm haklan saklıdır.
“Birlikte yemek yemek sosyal bir olaydır. Yediğimiz yemek kadar yaptığımız sohbetin ritmi de önemlidir ve içki alemlerini seven kültürümüz, bunun değerini gözardı etmektedir. Daha Avrupalı bir tavra ihtiyacımız var; yani birlikte yemenin tadını yeniden keşfet meliyiz. Örneğin mezeler bir yandan yiyip bir yandan da içmek için son derece harika bir seçimdir.”

Richard Stevens, BBC mutluluk uzmanı

Seyahatler, bizi egzotik yemeklerle tanıştırır ve günümüzde yemek pişirmek, bir beceriden çok seyirlik bir spora benzemeye başlayarak, yemek yeme işini bir sanat türüne dönüştürmektedir. Daha önceden tanımadığımız malzemeleri tanıyıp yeni yemek pişirme, hatta yeme yöntemlerini öğrendikçe, bedenimize yakıt sağlamak yeni boyutlar kazanmaktadır. En iyi durumda yemek hazırlamak ve yemek, bir akış deneyimine dönüşebilir ve bizi sıradan günlük koşuşturmalardan uzaklaştırıp zamanı durmuş gibi hissetmemize neden olabilir.

Bununla birlikte, psikolog Mihaly Csikszentmihalyi, eğer iyi yemek yemenin moda olduğunu düşünerek, diğerleriyle yarışırcasına böyle bir şeyi yaparsak alacağımız zevkin sınırlı olacağını söylemektedir. Csikszentmihalyi, şu tavsiyede bulunmaktadır: “Gelişmiş bir damak zevki, eğer yemek yemeye merakla, yemek konusundaki uzmanlığınızı kanıtlamaya kalkışmak yerine yeni bir deneyim yaşama hevesiyle yaklaşırsanız akış deneyimini açığa çıkarmanız için büyük bir fırsat sunacaktır.”

 

Benzer Yazılar

Leave a Reply