40 ülkeden 60,000 insan üzerinde yapılan bir araştıma mutluluğu üç temel alana bölmemizi sağlamıştır: yaşamdan tatmin olma, zevkli etkiler ve zevksiz etkiler. Yaşamdan alınan tatmin duygusu yaşla birlikte biraz yukarıya yükselirken, zevkli etkiler biraz aşağı inmekte ve zevksiz etkiler değişmeden kalmaktadır. Değişen şey, duyguların yoğunluğudur. Yaş ilerleyip deneyimlerimiz arttıkça, hem “dünyanın zirvesinde olma” duygusu hem de “umutsuzluğun dibinde olma” duygusu aynı şekilde daha az deneyimlenen şeyler olmaktadır. Anlaşılacağı üzere, yaşlı insanlar mutluluklarını, genç insanlarla aynı kaynaktan elde etmektedirler: yani, aileleri ve arkadaşları ile olan bağlantılarından.
“Akşam serinliğinde, eşimle birlikte batan güneşin parlak ışıkları altında yürüdük. Suyun üzerine vuran insanlar binlerce elmas taneciği gibi görünüyordu. Hissettiğimiz katıksız huzur en büyük neşemizdi. Yaşama karşı güçlü bir minnettarlık hissettim. Ayrıca birlikte geçirdiğimiz onca zaman sonrasında halen aynı minnettarlığı paylaşmamız büyük bir mutluluktu.”
Çalışanlar Forumu’nun yürüttüğü bir araştırmaya göre, 60’larındaki insanlar, iş yerlerindeki en mutlu insanlardır.
60 69 yaşındaki insanların %93’ü, çalışırken kendilerini çok mutlu hissettiklerini, her 10 insandan dördü ise 70 yaşına kadar çalışmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söylemektedirler. Bu yaş gruplarındaki insanlar, diğer yaş gruplarındaki insanlara göre çalışmaktan çok daha mutludurlar. 50 yaş üzerindeki inşaların % 74’ü, yeni teknolojileri öğrenmekten mutlu olduklarını söylemektedirler ve bu oran genç inşalar arasındaki oranda yalnızca %5 daha azdır.
Benzer Yazılar
- Burçlar ve Yaratıcılık: Sanatsal Enerjinizi Keşfedin
- Tarot Kartları ve İçsel Şifa
- Astroloji ve Sağlık: Hangi Burç Hangi Organı Temsil Ediyor?
- Tarot Falı ve Günlük Pratikler: Kendi Kartınızı Çekme
- Rüyalarınızda Ölen Kişilerin Mesajları