Çocuk eğitiminde disiplin

Çocuk eğitiminde disiplin

W.C. Fields, Amerikalı aktör, komedyen ve vodvil oyuncusu Çocuklar ve genç hayvanlar, zamanlarının büyük bir kısmında oynarlar. Bu, size amaçsız gibi görünebilir ama biyolojik mekanizma açısın dan oldukça önemlidir. Çocuğun fiziksel, sosyal ve zihinsel beceriler geliştirmesine yardımcı olur ve ona, dünya ile nasıl başa çıkacağını öğretir. Aslına bakarsanız oyun, mutluluğun prototipidir. Hemen he men her zaman bir gizem içerir ve her yaşta, çocuğun hissettiği “akış” duygusunu harekete geçirir. Oynamak ayrıca kasların ve kardi yovasküler sistemin de gelişmesini ve sağlıklı olmasını sağlar. Her çocuğun eğlenceli zamanlara ihtiyacı vardır. Piyano dersleri, bale dersleri gibi şeylerle tüm zamanlarını doldurarak onları eve ko patmak, eğlenmeleri için onlara pek bir zaman bırakmaz.

Ortalama bir çocuğun günde üç saatini alan televizyon izleme de etkin bir şe kilde oyun oynamanın en büyük düşmanların dandır. Uluslararası Oyun Derneği başkanı Doug Cole, “Oyun, yaşamın temel yapıtaş larından bir tanesi ve sağlıklı gelişimin anahtarıdır,” demektedir. Araştırmalar, da ha az akademik niteliğe sahip olan çocuk yuvalarına giden ve burada bol bol oyun oynayan çocukların, çok daha iyi sosyal be ceriler geliştirme ve birer yetişkin olduklarında da işlerinde daha büyük başarılar elde etme eğiliminde olduklarını ortaya koymaktadır. İnsanları Mutlu Etmek adlı kitabın yazarı Paul Martin, aşırı koruyucu anne ve babaların daima çocuklarına oyun için belli bir süre verme eğiliminde olduklarını söylemektedir.

“Oyun, özellikle de açık havada oynanan oyunlar, düşmeyi kalkmayı, yerlerde yuvarlanmayı içeren yaramaz, hatta tehlikeli görülen bir şeydir: çocuk üzülebilir, zorbalık görebilir, diğer çocuk kendisine vurabilir ya da daha kötü bir şey olabilir. Buradaki sorun, çocuğunuzu risklerden korumaya çalışmanın aynı zamanda onu, gelişimi için inanılmaz derecede önemli olan oynama ve sosyal etkileşimde bulunma fırsatından da yalıtmak anlamına gelmesidir.” Mutlu bir çocuk yetiştirmenin anahtar noktası, onu koşulsuz bir şekilde sevmek ama aynı zamanda da sınır koymayı başarabilmektir. BBC mutluluk uzmanı Brett Kahr, “Çocukların sınırlara ihtiyacı vardır ama sınırlar, disiplinden son derece farklı şeylerdir,” demektedir.

“Disiplin” kelimesinin cezalandırma kelimesinden bir takım miraslar aldığına ve köle efendi ilişkisi üzerinde durduğuna inanmaktadır. Gerçekten sevgi dolu anne ve babalar disiplin yerine çocukları için bir takım sınırlar koyacaklardır. Uygulamada bunun anlamı, çocuklara serbestlik tanırken, onlar izin nelere için olduğunu ve nelere izin olmadığını net bir şekilde açıklamak, ardından bir adım geriye çekilip bu alan içinde serbestçe hareket etmelerine izin vermektir. Eğer ailelerinin içinde güvenli bir duygusal üsse ya da temele sahip olduklarını bilirlerse bütün çocuklar kendi potansiyellerini tam olarak geliştirebilirler. Elbette bir gözünüz çocuğunuzun yaptığı şey üzerinde olsun ama gerekli gereksiz müdahalelerde bulunmayın. Aynı zamanda onlara karşı mantık çerçevesinde dürüst olmak da önemlidir: onları koşulsuz bir şekilde sevin ve başarılarını övün ama yaptıkları her şeyin mükemmel olduğunu söyleyip de onları buna ikna etmeye çalışmayın.

logo

Benzer Yazılar

Leave a Reply