Doğru Yanlış İyi Kötü

Doğru Yanlış İyi Kötü

YıldızlarYIKMA ALIŞTIRMALARI
İnsanları kendi varsayımlarınıza göre doğru, yanlış, iyi kötü diye yargılamayın, yaptıklarının sebeplerini anlamaya çalışın. Hatta eğer yapabilirseniz onlara bu sebepleri gidip sorun. Aynı değer lendirme prensibini kendinize de uygulayın. Bunu baskı uygulayarak ya da suç sayarak yapamazsınız. Başarabilmeniz, sebepleri anlayabilmek için gösterdiğiniz ilgi yoğunluğuna bağlıdır. Sonuç muhakkak ki sizi de şaşırtacak.

2. Öfke karşısında tepkisel bir duruş sergilemeyin. Durumunuzu değiştiren nedenlerin neler olduğunu izleyin. Bu sayede benliğimizi sınırlandıran üç farklı zekâ türünün dış dünyadan iç dünyaya yönelmesine izin vermiş olursunuz. Duruş, dengeleri ve baskıları yansıtır ve kendinizi kısa süreler hatta birkaç saniyeiçin bile baskıları kolaylıkla göğüsleyebilecek şekilde eğitmeniz için alışkanlıkların dışındaki diğer yanıtları sezdirme olanağı fırsatlar penceresini büyütür. Örneğin eğer sizi çatışmaya ve patlamaya iten bir kavga anmdaysanız, hadisenin tam ortasında yatan fırsatları keşfetmenize olanak sağlar.

3. Her durumda nasıl anlaşıldığınızı bildiğinizi zannetmeyin. Sadece insanların söyledikleriyle değil bunun sizde nasıl bir etki bıraktığıyla da ilgilenerek bunun yansımalarını, geri dönüşümlerini anlamak için SQ’nuzu dinleyin. Bu sayede kimliğinizin değişimlere karşı gösterdiği tepkiyi de görmüş olursunuz. İnsanların söylediklerini kabul edin ve onları anlamaya çalışm. Tepksel davranmayın!

YAPMA ALIŞTIRMALARI
Eğitim, hayat boyu devam eder. (Eğer hayatı ve öğrenmeyi birbi rinden ayrı tutmuyorsanız.) Dünya hep öğrenebileceğiniz bir şeyler olan bir sınıf gibidir. Neyin işe yarayıp yaramadığını değerlendirmeye ve bunların arkasında yatan sebepleri anlamaya çalışın. Anladıklarınız, sonraki zamanlarda daha bilinçli hareket etmenizi sağlayacaktır. Örneğin:
Dinlemek insanın sinirini neden yatıştırıyor?

Neden, geriye çekilmek; bir başka kişinin kendini ifade etme girişimlerinde, o kişide size karşı güven duygusunu pekiştiriyor?
New York’taki kırık camların onarılması, suç oranmın düşmesine niçin etki ediyor? (Bu örneğe ileriki bölümlerde değinilecektir.)

Sürekli olarak kendinizin ve başkalarının duruşunu, sesini ve konuşmasını anlamaya çalışan bir öğrenci gibi davranın. Duruşun nasıl olabileceğini, nelere göre değiştiğini ve bunun nedenlerini öğrenin. Bu sayede sadece dışarıdaki değil iç dünyadaki sebepleri de anlamaya çalışarak duruşunuzu bilinçli olarak kullanmayı öğrenmiş olursunuz (akıldan bedene iletim). Eğer çok fazla yargılayıcı olduğunuzu düşünüyorsanız, orta parmaklarınızı baş parmağınızın üzerine getirerek denge oluşturmaya çalışm. Bu sayede beynin iki farklı yarıküresini dengelemiş ve yargılama eğiliminizi azaltmış olursunuz.

Dili dikkatli ve kurnazca kullanabilme alıştırmaları yapın. “Muhteşem, harika” gibi hep aynı tarz değerlendirmeler yapmaktan kaçının. Gördüklerinizi, duyduklarınızı ya da hissettiklerinizi ifade edebilmek için başka doğru kelimeler, mecazlar ve benzetmeler bulun. Unutmayın ki söylediklerinizi duyan ilk kişi sizsiniz ve doğru değerlendirme benliğimize odaklanmanın habercisidir.

Şimdi çok tartışılan bir kavramdan bahsedeceğiz: Kendine odaklanmak ne demektir?

Odaklanmak kelimesinin genellikle işlerimizde orta bir noktayı işaret ederken kullanıldığını duyarız. Başa çıkabileceğimiz ve dengenin devamlılığını sürdürecek hayat dengesi kurmayı sağlar. Bunun bir tarafta “iyi şeyler”, diğer tarafta “kötü şeyler” arasındaki bir denge noktası olduğunu düşünürüz.

Bundan önceki adımlarda ruhsal zekâya ulaşmak için yaşananların farkında olmaya, anlamını bulmaya ve onları değerlendirmeye çalışırken dördüncü adımda anlıyoruz ki benliğin SQ bazlı algılayışı, gerçek duruma odaklanmakla sağlanıyor. Bu adımda anlatılan, büyük şeylerin bir parçası olmaya dair duyduğumuz çok yoğun hissi barındıran daha az kişisel bir benlik duygusudur. Gerçekten önemli olana, değeri zamanla artmakta olana odaklandığımızda, herkes için kazanma kapıları açılmış olur.

Benzer Yazılar

Leave a Reply