Yaşamınızın her ânının tadını çıkarın.

Yaşamınızın her ânının tadını çıkarın.

logo“Başınıza gelen iyi şeyleri görün ve yaşamınızın her ânının tadını çıkarın.”

Yoko O no, Ama rikalı sanatçı “Olumlu psikoloji” terimi, Amerikalı psikolog Profesör Martin Selig man tarafından, insanların; endişe, depresyon ve stres gibi olumsuz zihinsel durumları yerine, olumlu duygularına, bireysel güçlerine ve erdemlerine odaklanan psikoloji akımını tanımlamak için geliştirilmiştir. Bu bilim dalı, psikologları, yaşamın olumlu yanlarını artırmak ve güçlendirmek üzerine yoğunlaşmaya cesaretlendirmektedir.

Geçmişte psikologlar, belli bir hastalığın pençesinde olmamanın, o insanın yeterince iyi olduğu anlamına geldiğini düşünüyorlardı. Eğer hasta herhangi bir yardıma ihtiyaç duyuyorsa bu durumda amaç, onu olumsuz durumdan nötr bir duruma, buradan da normal bir duruma ulaştırmaktı. Günümüzde ise psikologlar, yalnızca depresyona girmeyi engellemek yerine gerçekten de mutluluk seviyesinin artırılabileceğini keşfetmişlerdir.

Olumlu psikoloji, nörobiyolojiyi, psikolojiyi, tıbbı, eğitimi ve sosyal bilimleri birleştirmektedir. Bu bilim dalı, bir terapi yönteminin yerine yenisini koymamakta, bunun yerine varolanları değiştirerek ve iyileştirerek kullanmaktadır. BBC uzmanı Brett Kahr bu konuda şunları söylemektedir: “Slough projesinin ilginçliği ve yaratıcılığı, bilinen güvenilir psikolojik ve psikoterapik bilgiyi belli bir alana, yani Slo ugh’a uygulamaktı. Bu aynı anda hem heyecanlandırıcı hem de korkutucu olan büyük bir maceraydı çünkü şu ana kadar hiçbirimiz buna benzer bir deney yapmamıştık.”
İyi haber, Slough kasabasının gönüllülerine mutluluk deneyi sırasında öğretilen olumlu psikolojinin amaçlarının ve egzersizlerinin çoğunun, günlük yaşamda uygulandıklarında olağanüstü başarılı sonuçlar vermeleriydi.

Olumlu psikoloji, 30 yıldır depresyon üzerinde çalışan Seligman 1988 yılında, Amerikan Psikoloji Derneği’nde, psikologların farkında olmadan yoldan saptıklarını söylediğinde yaratılmıştı. Seligman, psikologların, kendilerini yalnızca yaşamları umutsuzcasına yanlış giden insanlara adamak yerine, yaşamlarındaki her şey tümüyle doğruymuş gibi görünen insanlara da adamaları gerektiğini söylemişti. Mutlu bir yaşamın sırlarını keşfederek, mutluluk için bir reçete bulmak mümkün olabilirdi.

Benzer Yazılar

Leave a Reply