Teknoloji mutluluk getiriyormu?

Teknoloji mutluluk getiriyormu?

logoNinelerimizin ve dedelerimizin zamanı ile kıyasladığımızda, gittikçe daha sağlıklı ve daha varlıklı bir hale geliyoruz; buna karşın gittikçe daha çoğumuz mutsuz olduğumuzu söylüyoruz. Durum böyle olmasaydı niçin kitleler halinde psikologlara ve boşanma avukatlarına koşar, Prozak içmeye başlardık ki? Pek çoğumuz yaşamımızın ortalarına geldiğimizde tüm heyecanımızın tükendiğini hissederiz. Evimiz, otomobilimiz, dayanıklı tüketim ürünlerimiz var, hayalimizin kadını ya da erkeği ile birlikteyiz; peki ama niçin kendimizi bu kadar mutsuz ve tatminsiz hissediyoruz?

En büyük bilmece ise, sahip oldukları şeylere karşın, Batı demokrasilerindeki insanların daha mutlu olmamaları. Her şey bir yana Avrupa ve Kuzey Amerika’daki gelir seviyeleri 1970 yılından beri sürekli olarak artmakta ama tatmin seviyesi artmamaktadır; ABD’de ise tatmin duygusu gittikçe gerilemektedir. Batılı uluslarda, 1970’li yıllardan bu yana erkeklerin intihar sayıları hızla artmaktadır. Yakın zamanlarda yapılan araştırmalar, en zengin ülkelerdeki intihar oranlarının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Buna ek olarak, geçen yüzyılın son çeyreğinde işten alınan tatmin duygusunda herhangi bir artış olmamıştır.

Ingiliz halkı, sinir krizleri geçiren bir halka dönüşmektedir. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırmada insanların %70’i, yalnızca tartışma olsun diye tartıştıklarını, %67’si ise toplum içinde eski zamanlara oranla daha fazla sinirlendiklerini itiraf etmektedirler. Bunun nedeni şehir yaşamının neden olduğu gerilim mi yoksa gerçekten de neşelenme ve yaşamdan zevk alma yeteneğimizi mi yitiriyoruz?

Çoğumuz, iş yaşamımızın kazandırdığı tanınma ve taktir adına mutluluğumuzu tehlikeye atıyoruz. Hatta bazılarımız başarılı ve dolayısıyla da mutlu olmaya hakkımız olmadığına inanıyor. Genellikle daha az şey umut eder ve beklersek bu sayede hayal kırıklığının neden olacağı acıdan korunacağımızı düşünüyoruz. Eğer mutsuz olduğumuzu itiraf edersek, kendimizi kusurlu ya da başarısız gibi hissediyoruz. (Günlük dilde “üzücü” kelimesinin “yetersiz” ya da ” uygun olmamak” kelimesi ile eşanlamlı kullanılması bir rastlantı mı?) Mutlu olmak ya da en azından mutlu görünmek konusunda sosyal olarak duyulan arzu, İnanılmaz boyutlardadır.

Benzer Yazılar

Leave a Reply