Sağlıklı Yiyecekler

Kendimize en basit biçimiyle bakabilmemiz için bu özellikleri kullanabiliriz; örneğin soğuk algınlığına yakalandığımız ve vücudumuzu sıcak tutmamız gerektiğinde çorba içip kök sebzeler yiyebiliriz ya da sıcaktan bitkin düştüğümüz yaz günlerinde, uyuşukluğumuzu gidermek için hafif salatalar yiyip meyve suları içebiliriz.

Yiyecekleri aynı zamanda vücutta yaptıkları etkiye göre sı nıflandırabiliriz. Örneğin karabiber, acı biberler ve zencefil gibi besinler vücuda ısı verir, soğuk algınlığını ve durgunluğu gidermekte yararlı olurlar. Ancak etkileri çok güçlü olduğundan ölçülü kullanmak gerekir. Hıyar, tofu, rezene çekirdeği gibi yiye çekler serinleticidir ve vücuttaki ısıyı gidermeye yardım eder, her türlü yanma ve enfeksiyon koşullarında yararlı olurlar.

Şili biberi, karanfil, arnavut biberi ya da hint biberi gibi ısı verici baharatlardan yiyerek, yemeklerin sindirimini kolaylaştı rabilirsiniz. Yer fıstığı yağını ya da tahini hafifletmek istiyorsanız içine biraz zencefil tozu katabilirsiniz.

Aldığımız besinlerin özel etkileri vardır; örneğin uykudan önce içilen ılık bir sütlü içeceğin yatıştırıcı etkisi, bir avuç üzümün hemen enerji vermesi ya da sıcak bir günde yenen kavunun serinletici olabilmesi gibi.

Kimi besinlerde çok bol miktarda vitamin ve mineral bulunur ve bunları gerektiğinde ilaç yerine bile kullanabiliriz. Kimi besinlerde ise çeşitli tıbbi nitelikler bulunur, örneğin sarmısak antibiyotik, antiviral ve antibakteriyeldir, bunun yanı sıra bağırsağa, kana ve kalbe olumlu etkileri vardır.

Besinlerin tatlarının da vücutta çeşitli etkileri olabilir. Bir dilim limonu ısırdığınızda ağzınıza gelen ekşi, asitli tat, buruşturu cu ve büzücü bir etki yaparken, hindibanın ya da tonik suyunun acı tadı ise iştah yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Tatlıyı hepimiz biliriz, tuzluyla birlikte en yaygın tattır.

Doğanın kendisinde tatlı vardır ve aslında yiyeceklerimize şeker koymamıza gerek yoktur. Pirinci, sütü ve kimi sebzeleri bir deneyin bakalım, size de tatlı gelecek mi? Hem çok daha tatmin edici bir tat alacak hem de yemekleriniz daha rafine hale geldikçe daha fazla damak zevki yaşayabileceksiniz. Beş ana lezzeti keskin tatlar tamamlar, buna verilebilecek iyi örnekler arasında fesleğen, biberiye, su teresi sayılabilir. Bu tür tatların bibersi nitelikte, karmaşık bir yapıları vardır.

Ana lezzetlerin hepsinin içinde diğerlerinden unsurlar ve her tadın vücuttaki etkisini belirleyen bir art tadı vardır.
Yemek yememenin ve seçerek yemenin de üzerimizde güçlü bir olumlu etkisi olabilir. Sağlık oruçları tutarak ya da tekli diyetler uygulayarak sindirim sistemimize harika bir tatil yaptırabiliriz, vücut enerjimizin, örneğin akut bir sağlık sorununu karşılamak ya da iyileştirmek gibi başka işlevlere yönelmesini sağlayabiliriz. Zaman zaman sağlık oruçları tutmayı genel sağlık rejimimizin bir parçası haline getirebilir, bunu haftada ya da ayda bir yapabiliriz.

Bu tüm bedensel sistemlerimizi dinlendirecek, enerji yüklememizi sağlayarak gençleştirici etki yapacak bir yöntemdir. Böyle bir diyet uygulamanın en iyi yolu, yirmi dört saat boyunca hiçbir şey yemeyip, yalnızca bol miktarda su içmek ve ertesi gün normal diyetimize geri dönmektir. Haftada bir gün tatil yapmaya benzer ve vücudumuz için son derece doğal bir şeydir. Çoğunlukla hastalandığımızda bunu zorunlu olarak uygularız, örneğin bir soğuk algınlığının ya da gribin ilk belirtisi olarak iştahımızı yitirdiğimizde olduğu gibi.

Sizin için yeni bir şeyse, bütün bir günü meyve ya da meyve suyu orucuyla geçirerek yumuşak bir başlangıç yapabilirsiniz. Tadından hoşlandığınız bir meyveyi bu iş için seçin ve bütün gün boyunca yalnızca ondan yiyin. Elma, armut ya da üzüm iyi ve kolay seçimlerdir ya da toksik maddelerden arındı rıcı etkisi nedeniyle ananası tercih edebilirsiniz. Yine aynı nedenden ötürü mango iyi bir seçim olabilir (tabii meyve yemenin yanı sıra bol bol su içmeyi ihmal etmemeniz koşuluyla).

logo

Benzer Yazılar

Leave a Reply