Olumlu Psikolojinin Hayatımıza Etkileri

Olumlu Psikolojinin Hayatımıza Etkileri

Olumlu psikoloji uzmanı Martin Seligman, nesnel iyi sağlık durumunun mutluluk ile pek ilişkili olmadığını söylemektedir. Anlaşıldığı kadarıyla, mutluluğumuz için kendimizi ne kadar sağlıklı hissettiğimiz çok daha önemlidir. “Çok hasta olduğumuz zamanlarda bile sağlığımızı olumlu bir şekilde değerlendirebilmemizi sağlayan sıkıntılı durumlara uyum sağlayabilme yeteneğimiz gerçekten de övgüye değerdir.” Bununla birlikte, hasta insanlar olumlu düşünmek konusunda üzerlerinde bir baskı hissetmemeli ya da acı çekerken kendilerini gülümsemeye zorlamamalıdırlar.

Yirmi birinci yüzyılda üzerinde en çok konuştuğumuz sıkıntılarımızdan bir tanesi olan stres,beynimizde, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan serotonin hormonunda dengesizliklere ve bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olabilir. (Bir insanın yalnızca acı dolu bir deneyimi hatırlaması bile bu dengesizlik durumunu tetikleyebilir.)

Aslına bakarsanız, stres ile başa çıkmak üzere programlanmış canlılarız çünkü sinir sistemimizin iki özelliği stres ile başa çıkacak şekilde tasarlanmıştır. Sempatik sinir sistemimiz bir tür hızlandırıcı olarak çalışıp “savaşma ya da kaçma” tepkisi için gerekli olan hormonları salgılarken, parasempatik sinir sistemi bir tür frenleyici rolü oynayarak gevşemeyi sağlayan hormonları salgılar.

Bedenin, bu kimyasalların yükselip azalmasını yönetme yeteneği hem fiziksel hem de psikolojik sağlığımız için anahtar bir rol oynamaktadır. Harvard Üniversitesinden psikoloji profesörü Richard Da vidson, hafif ya da tahammül edilebilir sınırlardaki kötü deneyimlerin, yeniden ayaklarımızın üzerine kalkmayı öğrenmek için faydalı olduğunu söylemektedir. Hayvanlar üzerinde yaptığı deneylerde, gençliklerinde ılımlı ölçüde stres altında bırakılan hayvanlarla stres altında bulunmayan hayvanları kıyaslamış ve ılımlı ölçüde stres altında kalan hayvanların yetişkinliklerinde stresten daha çabuk bir şekilde kurtulduklarını bulmuştur. Tıpkı aşı sırasında, hastalığa direnç kazanmamızı sağlayan az miktarda mikrop almamız gibi, az miktarda stres, kötü deneyimlerle başa çıkma yeteneğimizi artırmaktadır.

Bu arada, İngiltere Uzun Yaşam Derneği tarafından yapılan araştırmada, havaalanına yetişmeye çalışmak gibi kısa süreli sinir bozucu deneyimlerin sağlıklı kalmanıza ve uzun yaşamanıza yardımcı olabilecekleri görülmüştür. Araştırmacılar, doğru stresin, bedenimizdeki hücrelerin kendilerini onarmasını sağlayan proteinlerin üretilmesini hızlandırdığını ve en iyi şekilde işlemelerine yardımcı olduğunu bulmuşlardır. Bu kendini onarma makanizmasına “egzersiz yaptırmak”, insanların kendilerini daha genç hissetmelerini ve daha genç görünmelerini sağlayabilir.

logo

Benzer Yazılar

Leave a Reply