Kanserde Gıda Takviyesinin Yararları

Bağışıklığı güçlendirici ve kansere karşı koruyucu bir beslenme tarzı benimsemenin yam sıra, belli vitaminlerin, minerallerin ve şifalı bitkilerin takviyelerini almanın katkısı da yadsınamaz. Bunların ideal alım miktarı genetik yapınız, beslenmeniz, yaşam tarzınız ve yaşadığınız çevre ile biçimlenen ihtiyaçlarınıza göre değişir. Bu nedenle aşağıda yer alan ‘temel’ tavsiyeler, kansere ve beslenme ile alakalı diğer hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek isteyen kişiler için yalnızca genel bir rehber niteliğindedir. Bunlar sizin ‘sigorta poliçeniz’dir.

 

Bu düzeylere ulaşmanın en kolay yolu aşağıdakilerin takviyesini almaktır:

 

• Kaliteli ve kapsamlı bir multivitamin ve mineral

• C vitamini (bioflavonoid ve antosiyanidin içereni ideal)

• Antioksidan kompleksi (içerik olarak: A, C, E, çinko ve selenyum, ayrıca diğer antioksidan besin maddeleri: glutatyon yada Nasetilsistein, alfa lipoik asit ve koenzim Q10)

 

Bu besin maddelerinin mümkün olan en pozitif etkiyi gösterdiği düzeyler, temel koruma dozundan çok daha yüksektir. Bu yükseklikteki düzeyleri, aşağıdaki tabloda ‘maksimum destek’ sütununda görebilirsiniz. Ancak bunlar kemoterapi ve radyasyon esnasında ya da ameliyat sonrası dönemdeki gereksinimleri kapsamaz.

 

Mikrobesin takviyelerini savunan başka bir görüş de, emi lim bozukluğundan dolayı çok sayıda kanser hastasının, iyi beslenmeye rağmen yiyeceklerden yeterince mikrobesin alamayabilmesidir.

 

Besin desteği için profesyonel yardım alın

 

Doktorunuz size kanser teşhisi koyduysa kendi kendinize kapsamlı bir beslenme programı oluşturmamalısınız. Size en uygun stratejiyi geliştirmek için doktorunuzla işbirliği yapabilecek bir beslenme uzmanına başvurun. Bir maddenin sırf ‘doğal’ olması, hiç zarar vermeyeceği anlamına gelmez. Besin maddelerinin yüksek dozda tüketimi ters etkiler yaratabilir, bundan dolayı bir beslenme uzmanına danışmalı ve neye ihtiyacınız olduğunun tespit edilmesi için testler yaptırmalısınız.

 

* Hamileyseniz ya da hamile kalma olasılığınız varsa, A vitamininin sebze dışındaki kaynaklardan elde edilen biçimi olan reti nolü bu miktarda almayın.

 

** Kanserseniz, homosistein düzeyiniz yüksek olmadıkça ya da doktorunuz ve onkologunuz önermedikçe günde 200 mcg’dan fazla almayın.

 

*** Mide içinde çözünmesini önlemek için glutatyonun bağırsak kaplamalı olması gerekir. Antosiyanidinler, glutatyonu geri dönüştürdüğü için, glutatyon ile birlikte alınarak daha güçlü bir etki sağlanabilir. Başka bir seçenek ise vücudun glutatyon yapımında kullanabileceği 500 ila 1.000 mg Nasetilsistein (NAC) takviyesi almaktır.

 

logo

Benzer Yazılar

Leave a Reply