İtalyan Mutfağı

İtalyan Mutfağı

logoBize fırında dana eti ve kızarmış tavuk gibi Amerikan klasikleri pişiren ve dünya çapında elmalı turta yapan Evelyn Hail adında güneyli, harika bir aşçımız vardı. Ancak, Gurme Yemek Kitabı sayesinde, kısa sürede Evelyn bize Tavuk Morengo ve krem karamel pişirmeye başladı. Kısa sürede annem de mutfakta, sıfırdan çinbörekleri hazırlamaya başlamıştı. Çinböreği tarifi 36. sayfadadır ama tarifte, çinböreği yapmanın ne kadar stresli ve zaman alıcı bir iş olduğundan hiç söz edilmez ve saatler süren hazırlama ve pişirme sürecinde servis yapılan çinböreklerinin çarşıdan alman çinbörekleri kadar güzel olmamasının yarattığı geriliminden de bahsedilmez.

Gurme Yemek Kitabı’na sahip olmak bende bir gelişmişlik hissi yaratmıştı. Yıllar yılı bu kitabı arkadaşlarıma düğün hediyesi olarak verdim. Bu kitap bir yetişkin olmanın, konu yemeğe gelince akılcı, yenilikçi ve eğitimli olmanın sembolüydü. Ancak ben bu kitabı hiçbir zaman bir yemek kitabının kullanılması gerektiği gibi kullanmadım; tezgâhın üzerine açıp sayfalarını tereyağı sıçratarak, erimiş çikolata sürüp lekeleyerek, kitapla tek taraflı konuşmalar yaparak; kısacası, kitapla ilişkiye girerek kullanmadım.

New York’taki ilk yılımda kullandığım yemek kitabı, Fransa’dan Lezzetler adında küçük bir kitaptı. Bu kitabı bana, şehirdeki ilk yazımda tanıştığım, adına Jane diyeceğim, güçlü ve daha yaşlı bir kadın vermişti. Yirmi beş yaşındaydı ve elimden tutup beni sadece yemek tarifi kitabıyla değil, ayrıca brie 8 ve vi tello tonnato9 ve Doğu Altmışıncı Sokak’taki Madame Romaine de Lyon adındaki meşhur omletçiyle de ta 8 Yumuşak Fransız peyniri.

9 Tonbalığı soslu süt dana; yazın soğuk yenen klasik Italyan yemeği.

Benzer Yazılar

Leave a Reply