EQ Duygusal Zekâ IQ Bilişsel Zekâ

EQ Duygusal Zekâ  IQ Bilişsel Zekâ

İkinci Evre: Ergenlik

Karadelikler ve Bebek EvrenlerErgenliğin başlangıcında, çocukluk dönemimizi şekillendiren SQ özümüzün gücü artık azalmaya başlar ve çocukluktaki doğal uyum ye rini çalkantılı bir döneme ve içimizde gittikçe artan bir boşluk ve bilinmezlik duygusuna bırakır.
Şekil 2’de SQ özünün zayıflayarak özde bir boşluğa yer açtığmı ve bu evrede farklı bir zekâ türünün gelişim gösterdiğini görüyoruz. Kişilik gelişimi bütünsel bir zekâ gelişimiyle birlikte yürümüyor.

SQ Ruhsal zekâ zayıflayarak kişi üzerindeki belirleyici gücünü azaltır. Benlik gelişimi için zekâ potansiyelini kullanma inisiyatifini kişiye bırakır.

EQ Duygusal Zekâ IQ Bilişsel Zekâ
Ergenliğin ilk evresinde, dünyaya karşı duyduğumuz doğal ilgi ve hevese kapılan duygularımız, zekâ türleri arasındaki uyumsuz değişime hemen adapte olamadığı için dengesini kaybeder. Ergenlik dönemindeki gençlerin çok mantıksız davranabilmeleri bütünsel dengelerinin bozulmasına bağlıdır.

Ergenlik ikinci bir hayattır. Bu dönemde yeni bir zihinsel yaklaşıma ihtiyaç vardır. Bu dönem yaptığımız her şeyin farkında olduğumuz için, artık masum sayılamayacağımız bir dönemdir. Bize mantıklı yolu gösterecek aklımız sayesinde kendi benliğimizi inşa ederiz.

Bu dönem kişiliğimizin geliştiği belirsizliklerle dolu bir dönemdir. Bugün çoğunlukla duygusal zekâ ya da EQ gelişimi diye adlandırdığımız karakter gelişiminin gelecekteki olgunlaşma ve gelişim fırsadarını yakalayabilmesi, bu dönemin seyrine bağlıdır. İkinci dönemde ergenliğin sunduğu fırsatları yakalayabilmek ve herhangi bir şok yaşamamak için karakter oluşumunun çocukluk döneminde başlaması gerekir.

Çocukken bize anne babalarımız bakar. Oysa şimdi artık kendi aklımızı kullanmak ihtiyacı duyarız ve de çoğunlukla IQ ağırlıklı eğitimimiz sayesinde bunu başarmanın zor olduğunu görürüz. Karakterin ana görevi çocukluktan ergenliğe ve daha sonra yetişkinliğe geçişi sağlamaktır. İşte tam da bu noktada daha önceleri EQ gelişimi olarak adlandırdığımız niteliklerin neden bu kadar hayati öneme sahip olduğunu anlamak daha kolay olacaktır:

Benzer Yazılar

Leave a Reply