Bitkilerin iyileştirici güçleri

Bitkilerin iyileştirici güçleri

Bu sadece bir görme meselesi değildi elbette; bildiklerimizle beklentilerimiz örtüşmeyebiliyor du. Konuğumuzun başka bir sürprizi de, bitkilerin iyileştirici güçlerini anlatırken ortaya çıktı. Bitkilerin tıbbi değerlerini bir ilişkiden bahsedermiş gibi anlatıyordu. Bu otları nasıl ezip toz haline getireceğimizi değil, onların bize verebileceklerine nasıl hazır olmamız gerektiydi sözünü ettiği. Bitkilerin gücü kimyasal özellikleri kadar bizim onlara hazır olmamızdan da geliyordu aslında; bildiğimiz dozajlardan çok aramızdaki etkileşimle ilgili bir şeydi bu. Doğa nm cömertliğinin insanlar arasındaki cömertlik hakkında önemli dersler vermesinde şaşırtıcı bir şey yok. Buradaki süreç bir konuda ustalaşmaktan çok kendini cömertliğin akıntısına bırakmaktan ibaret.

Aslında çoğumuzun görüşünü genişletmek için fazla uzaklara gitmesine gerek yok. Cömertlikle ilgili bütün sorular ve sırlar ne yaptığınızda, nerede yaşadığınızda, kimlerle nasıl anlaşıp anlaşamadığınızda gizli. Bitkilerin dün
yasında olduğu gibi, işteki ve evdeki gündelik hayatımızda da hazır olduğumuz sürece bizi iyileştirecek imkânlar fazlasıyla var. Isırgan otu örneğinde olduğu gibi, dostluklarda ve ilişkilerde de, ya hassas ve güzel olanı okşayıp severiz ya da bilinçsiz davranışlarımızın cezası olarak bizi ısırmalarına izin veririz. Bu bölümde, burnumuzun dibinde olmalarına rağmen göremediğimiz, değerini hakkıyla bilemediğimiz şeyleri yeniden keşfetmeye çalışacağız.
Görüşümüzü genişletmeye, sözlüğümüzün belki de en cömert kelimelerinden olan dört mütevazı kelimeyi ele alarak başlıyoruz. İlk ikisi: “teşekkür ederim.” Diğer ikisi de: “özür dilerim.” Bunların gündelik hayatta sıklıkla kullandığımız kelimeler olduğu göz önüne alındığında, cömertliğin aslında düşündüğümüzden çok daha geniş bir tabana yayıldığı anlaşılıyor.

Bu iki çift kelime de çifte bilinç düzeyi sergiler hem kişinin kendisine karşı hem de başkalarına karşı. Ancak bu iki şekli de birbirinden bağımsız düşünmek doğru değildir. Size bir şeyler verenlere borcunuzu ödemenin en iyi yolu minnet duymaktır. Bir eksiğiniz yüzünden kendinizi borçlu hissettiğinizde ise bu özür dileyerek olur. “Teşekkür ederim” ve “özür dilerim” ifadeleri otomatik nezaket cevaplan olmaktan öte cömert bir tutumun en büyük göstergelerindendir. Tamamen karşılıklı beklentiler üzerine kurulu bir ilişki uzun ömürlü olamaz; öyle ki, bu tarz kusursuz bir denklem ya çok sıkıcı olacak ya da eninde sonunda duygulan köreltecektir. İlişkiler çoğu zaman alışverişte gelgitlerle dolu orantı sızlıklar içerir. “Teşekkür ederim” ve “özür dilerim” ise bu dengesizlikleri kabullenen ifadelerdir.

Benzer Yazılar

Leave a Reply