BİLİM DÜNYASI VE TAROT FALI

Dünyanın nasıl işlediğini bize anlatan bilim adamları, deney yapabilmeleri için takip etmeleri gereken kurallarla kısıtlanır. Örneğin bilimsel deneyler için geçerli olan kurallardan biri, tekrarlanabilir olmasıdır. Deneyi kim yaparsa yapsm veya nerede yaparsa yapsm sonuç daima aynı olmalıdır. Deney aynı zamanda objektif olmalıdır. Yani bunun anlamı deney, herhangi bir bilim adamının görüşünden ya da sonucun ne olmasını istendiğinden etkilenmemelidir.

Objektif olmak için, deney, sonucu değiştiren bir bilim adamı ya da belli bir yöne çarpıtma olmadan kendi başma yapılmalıdır. Yine de kuantum ve tarot falı bilimcileri, geleneksel deneylere ve insanların evrenin işleyişine dair düşüncelerine meydan okuyan şaşırtıcı keşifler yaptı. Sadece sorumlu seçimler yaparak ve belirli deneyler gözlemleyerek bir kişinin herhangi bir olaym sonucunu değiştirebileceğini gösterdiler.

Elbette bu bilgi objektif olma fikrinin tam aksini ispatlıyor. Aslmda kuantum fiziğinin ilk kuralı şudur, kuantumda bir şeyi değiştirmeden onu sorgulayanlayız. Deneyler bize tekrar tekrar gösterdi ki deneyi gözlemlediğinizde bir sonuca ulaşırsınız ve eğer gözlemlemezseniz de başka bir sonuca ulaşırsınız. Eğer bu fikir kafanızı karıştırdıysa endişelenmeyin. Herkesin kafasını karıştırıyor.

Bilim adamları tam anlamıyla tarafsız bir tutumla bilgileri ölçüp kayıt altına almaya kendilerini adadıklarından beri, kuantumun çalışma biçimiyle ilgili bu gerçek, bazı fizikçileri çıkmaza sokuyor. Aslmda bazılan kuantum fiziğinin bu tuhaf özelliğini rahatsız edici buluyor ve bu nedenle de kabul etmiyor.

Hatta kuantumun bu şekilde çalışmadığını söylemek adına kelimeleri saptırmayı bile deneyebilirler.
Kuantum hakkında asıl keşifleri yapan fizikçiler Werner Heisenberg’in kesin olmayan prensipini onaylıyorlar. Bu prensipte, Heisenberg atom parçacıklarının örneğin elektronunhem hareket gücünün hem de pozisyonunun aym anda ölçülemeyeceğini belirtiyor. Elektronun nerede olduğunu, konumunu, durumunu öğrendiğiniz anda, bilim adamlarının söylediğine göre bir değişikliğe neden olursunuz ve o zamandan sonra da ne kadar ivmesi ya da gücü olduğunu bilmeniz imkânsızdır.

“Tüm bilgilerin sorgulanması deneydir… Deney de bilimsel ‘gerçeğin’ tek hakimidir.”
Hareket gücünü bildiğiniz zaman hesaplamalarınız değişime sebep olur ve elektronun tam olarak nerede olacağını bulamazsınız.

Atom altı kelimesi bir sonraki bölümde açıklanan deneyde görüldüğü gibi, Sir Isaac Newton’un klasik fizik mantığını göz ardı eder. Aslmda atom altı parçacıkların evreni ve bunların çalışmaları birden fazla dünya olduğu fikrini ya da gereğini gerçekten destekliyor. Kuantum fiziği, dolaylı yoldan özgün, sübjektif bir dünya olduğunu yani, her birimizin bazı örtüşen gerçeklerle kendi dünyamızın, kendi evrenimizin olduğu fikrini kanıtlıyor.

BİLİM DÜNYASI

Benzer Yazılar

Leave a Reply