Beslenme ve Sağlık

Yaşlandıkça uygun beslenmeyi sağlamamız, her zamanki kadar önemlidir. Diyette ağırlık güçlü öğünlere ve karbonhidratlardan sağlanan enerjiye verilmemelidir. Düzenli yemek ve yeterli miktarda sıvı almak çok önemlidir. Bir sürahi su, seyreltik meyve suyu ya da arpa suyunu buzdolabı, lavabo yanı gibi görünce anımsayacağınız bir yere koyabilirsiniz. Böylece en azından o miktarda içmek aklınıza gelir. Uykudan iki saat önce uykunuzun rahat olması için içmeyi kesmelisiniz.

Şimdi ilginizi besinlere çekebilmek üzere, yeni tat ve kokuları deneme zamanıdır. Besinlerin tıbbi değerlerini keşfetmek için de bir fırsattır.

Yediklerinizin iyileştirici etkilerini bilmek sizi kendi sağlık ve mutluluğunuzu denetleyecek kadar güçlü bir konuma getirir. Beslenmemizi gerek değişen gereksinimlerimize gerekse değişen mevsimlere göre, iç ve dış dünyalarımız arasındaki uyumu sağlayacak biçimde değiştirmeliyiz. Daha çok çevrenizde yetişen yiyeceklerden yiyin. Mevsime göre ocakta, tavada ve fırında pişenleri kışın, ızgarada çabuk pişenlerle kavrulmuşları da daha sıcak aylarda tercih edin.

Sarmısağı sağlığınızı güçlendirmek amacıyla düzenli olarak, enfeksiyonlarla mücadele etmek için de bol miktarda alın. Taze sarmısağı tercihen diğer besinlerle birlikte yiyebilir ve soluğunuzun kokmaması için taze maydanoz ya da kişniş otunu sonradan çiğneyebilirsiniz. Bu, özellikle sonbahar mevsiminin başlangıcında C vitamini takviyesiyle birlikte kışa hazırlanmak için iyi bir tercihtir.

Mung fasulyesi bol lifli ve emilimi kolay bir protein kaynağıdır. Filizli fasulyeleri çiğ ya da hafif kavrulmuş olarak yiyin. Kuru fasulyeyi yumuşayıncaya kadar yavaş yavaş kaynatın, sonra dövülmüş sarmısak, zencefil, biraz da toz tarçınla koku verin ve pilavla birlikte son derece tatmin edici bir öğün olarak servis yapın.

Zerdeçal balgam benzeri vücut salgılarını gidermek için yararlıdır. Pilava ekleyin, pişmiş yemeklerin üzerine serpin ya da salata sosunun yağına koku vermek için katın. Özellikle soğuk algınlığı, dolu sinüsler ve alt solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede etkilidir. Pancar kökü doğal bir karaciğer kuvvet ilacıdır. Sindirime yardımcı olmak ve karaciğeri desteklemek üzere hergün az miktarda ham ve taze kök olarak ya da suyundan bir bardak alın. Kendimizi ağırlaşmış hisseder ve canlanmak istersek güçlü bir ilaçtır.

Badem zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Sinir sistemini dengelemede ve sindirimi kolaylaştırmada harika sonuç verir, doğal ve güçlü bir enerji artışı sağlar. Her sabah avucunuza yumruk yapılmış halde alabildiğiniz kadar alın; yemeden önce zarını soyabilmek için ıslatın, eğer tadı uygunsa soymadan da yiyebilirsiniz.

Susam tohumu, en lezzetli ve çok yönlü kalsiyum kaynağıdır. Tek başına ya da kavrulmuş ve kuru meyvelerle karıştırılmış olarak yiyebilirsiniz. Öğütülmüş olarak tahin halinde sandviçlerde, kahvaltıda tost, krep ve pirinç keklerinin üzerine şahane bir sos olarak dökülebilir. Şam fıstıklı ve ballı helvayı da deneyebilirsiniz.

logo

Benzer Yazılar

Leave a Reply