Bazı Astrolojik Terimler

Bazı Astrolojik Terimler

logoGeri gitme (Retrograde): Yeryüzüne göre geriye doğru hareket ediyor gibi gözüken gezegenlerin durumu. Dünya’mn Güneş etrafında dönüş hareketi ve bu gezegenlerden uzaklığı onların geriye doğru gidiyor gibi gözükmelerine neden olur.

Gezegen (Planet): Bir doğum haritasındaki enerji kaynağı. Doğum haritasında bulundukları burç ve ev tarafından şekillendirilirler. Her gezegen belli bir tanıma sahiptir ve hayatımızda belli şeyleri yönetir.

Gezegensel Saatler (Planetary Hours): Her gezegen günün bir saatim yönetir. Haftanın her bir gününü yöneten gezegen o güne ilişkin sıralamayı belirler. Örneğin Pazar günü gün doğumunda günün başlangıçtaki ilk saati Güneş yarafmdan yönetilir, sonraki saatler sırasıyla Venüs, Merkür, Ay, Satürn, Jüpiter, Mars şeklinde yönetilir ve bu sıra tekrarlanır. Bu durum gece boyunca, bir sonraki güne kadar devam eder. Bir sonraki gün gün doğumunda o günü yöneten gezegenin saati olacaktır. Yani Pazartesi günü gün doğumunda ilk saati yöneten Ay olur.

Güçlü konum (Exaltation): Bir gezegenin en güçlü olduğu burç. Bu burç içinde gezegeni gücünün doruk noktasına ulaştıran bir açı söz konusudur.

Güçsüz konum (Debilitation): En güçsüz burçtaki gezegen, sorunlu gezegen. Burcun içinde en zayıf noktayı oluşturan bir derece vardır.

Haritanın Yöneticisi (Ruler of the Chart): Yükselen burcu ya da 1 .evdeki burcu yöneten gezegen. Örneğin eğer yükselen burç İkizler ise haritayı Merkür yönetir çünkü İkizler burcunun yöneticisi odur.

Hint Astrolojisi (Vedic Astrology): Hesaplama için yıldız sistemini kullanan astroloji. Hindistan’m en eski kutsal metinleri olan Veda’larda sözü geçmektedir. Bu astroloji sistemi nakshatra kullanır. Hint astrolojisi doğru tahmin etme gücü ile bilinir.

Jenerasyon Gezegenleri (Generational Planets): Yavaş hareket eden ve daha uzun dönemler etkiye sahip olan dışsal gezegenler farklı çağların yaşanmasına yol açar. Dışsal gezegenlerden birinin aynı zamanda kaldığı belli zaman dönemlerinde doğan insan grupları farklı nesilleri oluşturur.

Kâhinler (Seers): Kadim ve kutsal Veda’larda yer alan, Hint astrolojisi dahil olmak üzere Vedik ilimleri bilen yüce Hintli bilgeler.

Kala Sarpa Yoga: Kala zaman, Sarpa yılan anlamına gelir. Bir doğum haritasında Uranüs, Neptün ve Plüton dışındaki tüm gezegenlerin Rahu ve Kahu’nun (Ay’ın kuzey ve güney düğümleri) bir yanında yer almasıdır. Güçlü bir kader ve yoğun bir yaşam anlamına gelir. Kişi bu hayata ait karmaların arasında sıkışmıştır.

Karaka: Gösterge ya da gezegenin tem 1 *iği şey. Gezegenler belli şeyleri ya da insanları temsil eder. Örneğin Güneş babanın, Ay ise annenin karakasıdır.

Kare (Square): İki gezegenin aralarında bu açı varsa hareket ve değişime zorlayacaktır. İki gezegenin arasında 90 derece açı olmasıdır. Birbirlerinden 4 ve 10 burç uzaktadırlar.

Karma: Geçmiş ya da şimdiki yaşamda yapılan şeylerden kaynaklanan, yaşamda etkiler yaratan iyi ya da kötü eylemler.

Karşılıklı Etki (Mutual Reception): İki gezegenin birbirlerinin yönettiği burçlarda yer alması. Örneğin Mars’m Yengeç burcunda, Ay’ın ise Koç burcunda bulunması. Bu durum gezegenlerin özel bir şekilde bağlanmasını sağlar. Parivartana Yoga olarak da adlandırılır.

Kavuşmayan (Quincunx): İki gezegenin zodyak çarkında birbirlerinden 150 derece uzak oldukları uyumsuz açı. İki gezegen birbirlerinden 6 ve 8 burç uzakta olduklarında bu açıda yer alırlar.

Kişisel Gezegenler (Personal Planets): Hızlı hareket eden Ay, Merkür, Venüs, Güneş ve Mars gezegenleri. Bunlar kişiyi bireysel bir şekilde etkiler.

Benzer Yazılar

Leave a Reply