Bağışıklık Sisteminizin Dostları

Bağışıklık Sisteminizin Dostları

Bağışıklık sistemimizin en iyi şekilde çalışabilmesi için ihtiyacı olan şeylerden biri, iyi bir faydalı bakteri kaynağıdır. Sindirim sistemimizde yaşayan milyarlarca bakteri vardır. Bunların bazıları faydalıdır, bazılarının ise o kadar da faydalı olduğu söylenemez.

 

Bazı bakteriler hastalıklara neden olur, ancak yaşamımızda önemli bir rol oynayan ve tam karşılığı “yaşam için” anlamına gelen bakteriler probiyotiklerdir. Temel olarak probiyotiklerin yaptığı şey, yararlı bakteri ile zararlı bakteri arasmda denge kurarak sindirim sisteminin sağlıklı kalmasını sağlamaktır. Besleyici maddeler açısından istenmeyen maddelerle mücadele ederek onları saf dışı bırakır. Ayrıca kanserojenleri etkisiz hale getiren belli kimyasalları (bir tür doğal antibiyotik) salgılayarak sindirim sistemine faydalı bakterileri de destekler. Bu sayede enflematuvar bağırsak hastalıkları ve hatta kansere neden olabilecek iltihabın azalmasını sağlar.

 

Yararlı bakteriler ilk olarak, doğum (anneden bebeğe doğum kanalında) ve emzirme esnasmda anneden çocuğa geçer. Zamanında annenizden süt emmiş olmanız; özellikle ailenizde kanser varsa, riskinizi azaltan bir etkendir.

 

Faydalı bakterileri beslemek

 

Doğru dengeyi kurmak, ne yediğimize bağlıdır. Faydalı bakterileri beslemek için ihtiyaç duyulan besinlerin, kanseri önle mede de gerekli olmaları tesadüf değildir. Bu besinler prebi yotik olarak da bilinen tam tahıllar, taze meyve ve sebzelerdir.

 

Bir grup Adventist vejetaryen, geleneksel Amerikan tarzı beslenen ve vejetaryen olmayan bir grup ile karşılaştırıldığında; ilk grubun faydalı bakteri oranı daha yüksek, potansiyel patojenik bakteri oranırun ise daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Alkol, şeker ve yağ oranı bakımından yüksek, lif oranı düşük modem beslenme tarzı sindirim sisteminde geniş çaplı bir hasara neden olur. Alkol şüphesiz güçlü bir kanserojendir. Bağırsaktaki bakterilere zarar verir ve bağırsaktaki bakterileri ikincil metabolitlere dönüştürerek kolondaki hücre bölünmesini artırıp kanseri başlattığı bildirilmiştir. Bu türlü beslenme biçimi, yararlı bakterilerin hassas dengesine zarar verir, bağırsak duvarmı tahrip eder ve bağırsağa özgü lenf dokusunun bozulmasına neden olur.

logo

Benzer Yazılar

Leave a Reply